Dostupni linkovi

Mogerini: Incident sa Šešeljem ne čini dobro Srbiji


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je danas incident u kome je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj gazio zastavu Hrvatske, zbog čega je delegacija te države prekinula posetu Srbiji.

"Osuđujem svaki akt i čin koji ne podržava demokratske institucije koje su visoko cenjene, kao što je Narodna skupština. To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja", rekla je Mogerini na konferenciji za novinare u Beograduposle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je dodala da je lično imala slična iskustva u Skupštini Srbije.

Kada je Mogerini boravila prošle godine u Srbiji i držala govor u Skupštini Srbije poslanici Srpske radikalne stranke sve vreme su vikali i dobacivali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Vučić je rekao da su juče svi državni organi veoma snažno osudili ponašanje Šešelja.

"Pri tome osuđujemo ono što znamo da se dogodilo", rekao je Vučić.

On je upitan o tome kako vidi to što EU reaguje na incident sa Šešeljem, ali ne i na dešavanja tokom njegove posete Hrvatskoj, Vučić je rekao: "Mnogo teže uvrede su se događale tokom moje posete Hrvatskoj, niko to nije osudio iz EU".

Mogerini i Vučić o Šešelju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Vučić je i rekao da Srbi nikada neće dočekati da EU reaguje na to što Hrvatska podiže spomenik Alojziju Stepincu i ima ulicu Mile Budaka.

Mogerini je istakla da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći napredak.

Ona je dodala da se uskoro može očekivati otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, odnosno tokom bugarskog predsedavanja.

"Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu progres i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je s Vučićem razgovarala o dijalogu s Prištinom i dodala da treba u potpunosti primeniti sve postignute sporazume, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština, ali i o energetici.

"Poslednje je vreme da se oni primene", rekla je Mogerini.

Predstojeći samit u Sofiji je važan sastanak, rekla je Mogerini i izrazila nadu da će to dati nov podstrek dubljoj saradnji u regionu.

Vučić je kazao da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

On je istakao da je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima.

Vučić je rekao da je medju temama bila situacija u regionu i pitanje Kosova, zbog kojeg je naveo da je "veoma zabrinut".

"Uveren sam i nadam se da uz podršku gospodje Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić.

On je kazao da je u izveštaju najzadovoljnihi zbog napora Srbije u ekonomskoj sveri i uspeha koji je u tome postigla.

Vučić je dodao da 68 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama Evropske unije.

XS
SM
MD
LG