Dostupni linkovi

Jevreji slave 70. rođendan Izraela, Arapi protestovali


Proglašenje nezavisnosti Izraela 1948. godine

Izrael je danas slavio 70 godina postojanja moderne jevrejske države.

Parkovi i plaže bili su puni ljudi koji su obelažavali Dan nezavisnosti zemlje uz roštilj i zabave i posmatrali avione koji su nadletali Izrael povodom praznika ili su pak šetali u prirodi, preneo je AP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prisustvovao je godišnjem Biblijskom kvizu u kome se mladi Jevreji širom sveta nadmeću.

Proslava je počela sinoć nakon obeležavanja Dana sećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma. Tužnu atmosferu ođednom je zamenila radost.

Ta dva dana obeležavaju se jedan za drugim namerno kako bi se pokazala veza između ratova koji su skupo koštali Izrael i osnivanja i opstanka jevrejske države.

Ove godine Dan nezavisnosti Izraela se obeležava u jeku napetosti na severnoj granici Izraela sa Sirijom i na jugu na granici s pojasom Gaze.

I dok su milioni izraelskih Jevreja slavili, arapski građani Izraela su protestovali, uzvikujući "Ovo je naša zemlja, nastavićemo našu borbu po svaku cenu" i "Žrtvovažemo naše živote za Palestinu".

U protestu je učestvovalo hiljade izraelskih Arapa na dan koji oni zovu Nakba, "katastrofa" jer ih je u ratu 1948. godine, odmah posle stvaranja Izraela, stotine hiljada napustilo svoje domove.

Demonstracije su održane na severu kraj Atlita.

Obraćajući se demonstrantima, poslanik Ahmed Tibi iz partije Ujedinjena lista je rekao da je ovo dan "u kome su Palestinci okruženi sećanjem i bolom razbijenih porodica i raseljene braće", preneli su izraelski mediji.

"Ono što se tada desilo je Nakba-ljudska i nacionalna katastrofa u svakom pogledu. Stotine hiljada palestinskih građana do današnjeg dana žive blizu sela iz kojih isterani. Šta je prirodnije, humanije i pravednije od povratka u njihove domove, u njihovim napuštenim selima i povraćaj ukradene imovine?", rekao je on.

Učesnici demonstracija su mahali palestinskim zastavama i nosili fotografije palestinskih bezbednosnih zatvorenika.

U Izraelu danas od 8.842.000 stanovnika, 74,5 odsto čine Jevreji, a 20,9 odsto Arapi, dok je drugih manjina je 4,6 odsto. Od osnivanja je ta zemlja primila 3,2 miliona imigranata, objavio je Biro za statistiku povodom jubileja.

XS
SM
MD
LG