Dostupni linkovi

Istraživanje: Građani Srbije protivrečno o Kosovu


Građani su svesni da Srbija nema moći na Kosovu i većina njih kao realnu budućnost vidi nezavisnost Kosova dok kao najbolje rešenje vide suštinsku autonomiju u okviru Srbije, iako nisu spremni za lična odricanja u tom cilju, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Fondacije za otvoreno društvo.

Predstavljajući rezultate istraživanja, predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević kazao je građani nemaju čvrste i konzistentne stavove o Kosovu, već da na njih utiču pojedinačni događaji i emocije, ali i stavovi okoline.

"Kosovo je užasno eksplozivna tema koja nije prioritet dok se tamo nešto ne dogodi. Građani kažu da su nizak standard ili nezaposlenost prioriteti dok 59 odsto ispitanika ne prati teme o Kosovu", kazao je Bogosavljević.

On je kazao da je za 60-ak istraživanja stavova građana o Kosovu koje je Ipsos stratedžik marketing sproveo za 21 godinu, "najšokantnije to što nema šokantnih novina".

"Ono što vidimo kroz ta istraživanja je da postoji mnogo stabilnija nestabilnost u stavovima građana nego bilo šta drugo", naveo je Bogosavljević dodajući da nedostaje ozbiljna i argumentovana rasprava o mogućim rešenjima statusa Kosova.

Bogosavljević je naveo da petina građana veruje da će Kosovo postati nezavisno u budućnosti, odnosno da će se trenutno stanje održati, dok 11 odsto ispitanika smatra da je najbolje rešenje ostanak Kosova u sastavu Srbije kao suštinske autonomije, iako ne znaju šta ona podrazumeva.

Upitani da li Srbija treba da se drži procesa evrointegracija po cenu priznanja nezavisnosti Kosova, 42 odsto ispitanika je navelo da je Kosovo izgubljeno i da se treba fokusirati na evrointegracije dok 36 odsto građana smatra da Srbija nema nikakve koristi od EU i da ne treba da pravi kompromise po pitanju Kosova.

"Raste procenat građana koji nisu skloni kompromisu oko Kosova ali generalno mali broj je spreman na lično odricanje zarad očuvanja Kosova u sastavu Srbije, pri čemu građani koju su spremni na tu žrtvu u prvom redu navode da bi prihvatili ukidanje Šengena ili život sa trenutnim ekonomskim standardom zarad očuvanja Kosova", kazao je Bogosavljević.

XS
SM
MD
LG