Dostupni linkovi

Kraljica Elizabeta podržala princa Čarlsa za vođu Komonvelta


Britanska kraljica Elizabeta Druga otvorila je danas samit 53 zemalja Komonvelta i podržala da njen sin princ Čarls bude sledeći vođa te asocijacije Britanije i njenih bivših kolonija.

U ceremoniji u Bakingemskoj palati kraljica je izrazila nadu da će Čarls "nastaviti važan posao" vođenja Komonvelta.

Kraljica nije odredila naslednika na čelu Komonvelta, a neki su nagovestili da Čarls ne bi trebalo da preuzme tu dužnost, navodi agencija AP.

"Moja je iskrena želja da će Komonvelt nastaviti da pruža stabilnost i kontinuitet za buduće generacije i da će odlučiti jednog dana da Princ od Velsa treba nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949. godine", rekla je kraljica.

Premijer Malte Džozef Maskat, koji je bio domaćin prošlog sastanka šefova vlada Komonvelta 2015. ukazao je da će vođe asocijacije verovatno potvrditi Čarlsa kao naslednika njegove majke koja puni 92 godine u subotu.

Maskat je rekao da je siguran da će princ Čarls pružiti solidno i strasno vođstvo Komonvelta kada bude pozvan da ga vodi.

Opstanak Komonvelta, kako navodi agencija AP, je velikim delom rezlutat posvećenosti kraljice koja je posetila skoro svaku zemlju članicu, često više puta, tokom njene 66-ogodišnje vladavine.

Britanska premijerka Tereza Mej pohvalila je kraljicu za čvrstu i energičnu podršku Komonveltu tokom njene vladavine.

Vođe zemalja Komonvelta, među kojima su giganti kao Indija ili minijature kao Tuvalu, provešće dva dana u Londonu, u dvorcu Vindzor. Na dnevnom redu su teme kao što je zaštita svetskih okeana i pomoć malim državama da podstaknu sajber bezbednost.

Britanija se nada da će moći da iskoristi ovaj sastanak kao odskočnu dasku za pokretanje jačih trgovinskih odnosa sa zemljama Komonvelta kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju iduće godine.

Britanski ministar trgovina Lajam Foks rekao je ove nedelje da bi Bregzit mogao da revitalizuje Komonvelt i uvede novu eru u odnosima Britanije i zemalja Komonvelta.

XS
SM
MD
LG