Dostupni linkovi

Zvizdić i Haradinaj se susreli u Skoplju


Lideri Zapadnog Balkana na digitalnom summitu u Skoplju, 18. aprila 2018.
Lideri Zapadnog Balkana na digitalnom summitu u Skoplju, 18. aprila 2018.

Ukidanje viznog režima između Kosova i BiH, regionalni mir, ojačavanje ekonomske i političke saradnje te zajednički evropski put bile su teme razgovora bilateralnog sastanka premijera Kosova Ramuša Haradinaja sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Bh. mediji su objavili i da je na sastanku je dogovoreno da Kosovo prolongira uvođenje sankcija BiH, a u vezi s uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, odnosno nameta od 17 posto carine koji je trebala da stupi na snagu sljedeće sedmice.

Sastanak je održan na marginama Prvog digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju.

“U interesu Kosova je da ima dobru saradnju sa svim zemljama Balkana a Bosna i Hercegovina je jedna od država sa kojom nam je potrebno korektno političko i ekonomsko partnerstvo. Čeka nas zajednički evropski put”, rekao je Haradinaj, prenosi njegov ured.

Zvizdić je istakao da izgradnja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ostaje cilj Bosne i Hercegovine, zajedno sa ekonomskom saradnjom između dve zemlje.

Na sastanku je takođe bilo reči o mogućnosti ukidanja viza između Kosova i Bosne i Hercegovine, što bi bio važan korak za razvijanje ekonomskih odnosa, ali i za slobodno kretanje mnogih građana koji žive na Kosovu i u BiH.

XS
SM
MD
LG