Dostupni linkovi

Erdogan raspisao prijevremene izbore za 24. jun


Recep Tayyip Erdogan prilikom objavljivanja datuma novih izbora u Predsjedničkoj palati u Ankari 18. aprila 2018

Turski predsednik RecepTyyip Erdogan saopšio je u srijedu da će se predsjednički i parlamentarni izbori održati 24. juna, godinu i po dana prije predviđenog roka.

Erdogan je ovo objavio danas poslije razgovora sa Dvletom Bahcelijem, liderom vodeće turske nacionalističke partije koji je prethodnog dana iznenada pozvao na održavanje prijevremenih izbora u zemlji.

"Odlučili smo da održimo izbore u nedjelju 24. juna 2018. godine", rekao je danas Erdogan na konferenciji za medije u Ankari, iako je posljednjih dana više puta demantovao "glasine" o prijevremenim izborima.

Erdogan je obrazložio da izbori, koji su redovno trebali da se održe u novembru 2019. godine, sada treba da se održe ranije da bi se brzo primijenio novi predsjednički sistem pred kojim su brojni izazovi.

Bahceli, Erdoganov politički saveznik, rekao je juče da nema razloga da se to dalje odlaže, navodeći "napore nekih neimenovanih krugova da siju haos u Turskoj".

Turska se poslije prošlogodišnjeg referenduma okrenula od parlamentarnog ka predsjedničkom sisitemu u kojem se najveći dio poluga vlasti daju u ruke jednom čovjeka.

Kritičari kažu da je Erdogan referendumom od 16. aprila prošle godine sebi pribavio "sultanske ovlasti": Referendum su kao netransparentan i nedemokratski kritikovale međunarodne posmatračke grupe.

Promjene usvojene referendumom stupaju na snagu poslije sljedećih izbora.

XS
SM
MD
LG