Dostupni linkovi

Novo okupljanje nekadašnjih pripadnika Armije BiH i HVO-a


Protest bivših pripadnika Armije BiH i HVO-a u Sarajevu
Protest bivših pripadnika Armije BiH i HVO-a u Sarajevu

Demobilisani borci Armije Bosne i Hercegovine te Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) okupljaju se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, iako još nije poznato da li će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

U srijedu ujutro je, navodno, počela sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji čine predsjedavajući Edin Mušić i njegovi zamjenici Mladen Bošković i Vesna Švancer, na kojoj će biti donesena odluka o nastavku sjednice, prenosi portal Klix.

Većina parlamentaraca je došla u zgradu Parlamenta FBiH da bi prisustvovala vanrednoj sjednici Predstavničkog doma koja je u utorak prekinuta zbog protesta boraca ispred zgrade ove institucije.

Pripadnici Federalne uprave policije u utorak su evakuisali sve poslanike iz Predstavničkog doma Parlamenta nakon incidenta koji se dogodio ispred zgrade ove institucije, kada su demobilisani borci u jednom trenutku protesta silom pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu Parlamenta FBiH.

Nedugo nakon evakuacije poslanika, razišli su se i bivši borci koji su se u srijedu ponovo okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Bivši pripadnici Armije BiH i HVO su nezadovoljni radom vlasti u Federaciji BiH jer se njihovi zahtjevi o objavi registra, boračkom dodatku i ukidanju finansiranja boračkih udruženja nisu našli na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH.

Posljednja redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održana je u decembru prošle godine, a ovaj dom je u međuvremenu održao četiri vanredne sjednice.

XS
SM
MD
LG