Dostupni linkovi

Sajam u Prištini, poziv na bojkot zbog Srbije


U Prištini u organizaciji Privredne komore Kosova i uz podršku Vlade Kosova počinje 19. Međunarodni opšti sajam "Priština 2018." na kom će svoje proizvode izložiti 174 kompanija sa Kosova i iz drugih država, a najviše iz Srbije.

Cilj sajma je promocija ekonomskih vrednosti na Balkanu, ojačavanje regionalnog partnerstva i unapređenje imidža Kosova.

Klub proizvođača Kosova pozvao je kosovske kompanije da bojkotuju sajam zato što do sada ni jedna kosovska kompanija nije bila pozvana na sajmovima u Srbiji i zato što Srbija uz mnoge barijere blokira plasman kosovskih proizvoda u Srbiji.

Oni su takođe izrazili žaljenje to što se novac kosovskih poreskih obveznika troši na promociju srpskih kompanija na Kosovu, kojih će biti oko 80, dok je iz Albanije samo jedan učesnik.

Iz Privredne komore Kosova ovaj klub su nazvali "pseudopatriotima" marginalizovanih interesnih grupa, dodajući da ta nevladina organizacija nije bila ni pozvana na sajam, te da je njihova tendencija promocija lažnog patriotizma.

U reakciji se ističe da ova "interesna grupa" nastavlja propagandu protiv 16 hiljada članova Privredne komore Kosova, "bez obzira što su njihovi članovi i preduzeća razvijali svoja poslovanja ranije ali i danas na osnovu sumnjivih partnerstava sa preduzećima u Srbiji".

Sajam će trajati do 21. aprila i na njemu će svoje proizvode izložiti 88 kompanija sa Kosova, 70 iz Srbije i sa severa, sedam iz Austrije, po dve iz Turske, Nemačke, Italije, Češke, Italije, Hrvatske, Albanije i Švajcarske.

XS
SM
MD
LG