Dostupni linkovi

Srbija: Pretnje poslanici Jerkov zbog pitanja o Šešelju


Aleksandra Jerkov, poslanica u Skupštini Srbije

Narodna poslanica opozicione Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je za RSE da je u Skupštini Srbije bila izložena najtežim pretnjama od strane poslanika takođe opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, ali i poslanika Srpske napredne stranke (SNS), partije predsednika države Aleksndra Vučića.

„Pretili su mi da će mi razbiti njušku i da malo vodim računa o tome šta će mi se desiti u narednim danima“, kazala nam je Jerkov, navodeći da niko iz skupštinske administracije nije reagovao u tim trenucima.

„Predsednica Skupštine Maja Gojković tada nije predsedavala Skupštinom. To je činio potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić (SNS). On je sasvim sigurno to mogao da čuje, da vidi da su oni ustali sa svojih mesta, i da su došli tu gde sedimo mi (poslanici DS-a)“, opisuje Jerkov.

Pretnje su usledile nakon što je, u danu određenom za poslanička pitanja, Jerkov zatražila od skupštinskih čelnika da se izjasne po pitanju poslaničkog mandata Vojislava Šešelja, koji je prošle nedelje pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u kampanji proterivanja Hrvata u selu Hrtkovci, u Vojvodini, tokom 1992. godine.

Takvu odluku donelo je Žalbeno veće Mehanizma koje je nasledilo Međunardni sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Hagu. U vreme koje je proveo na odsluženju kazne Žalbeno veće je uračunalo period koji je Šešelj proveo u pritvoru Haškog tribunala (od 2003. do 2014. godine).

„Pitala sam predsednicu Skupštine Maju Gojković i predsednika i Administrativnog odbora Skupštine Aleksandra Martinovića (SNS) šta će uraditi povodom činjenice da prema članu 88. Zakon o izboru narodnih poslanika, narodnom poslaniku koji je pravosnažnom odlukom suda osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju najmanje od šest meseci prestaje mandat. Upozorila sam na to da je to slučaj Vojislava Šešelja. U Zakonu ne piše da to mora da bude domaći sud, kao što tumače neki, niti piše da taj treba da bude upućen na odsluženje zatvorske kazne, kao što to tumače drugi“, navodi Jerkov.

Takođe, ona je postavila pitanje predsednici Parlamenta i da li ima nameru da zaštiti poslanike kojima je sam Šešelj poslednjih dana upućivao pretnje.

Šešelj je pretio Tomislavu Žigmanovu (opozicioni Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) i Nenadu Čanku (opoziciona Liga socijaldemokrata Vovjodine).

Jerkov dodaje da se tokom pauze u skupštinskom zasedanju vratila u salu kako bi uzela svoje stvari, kada je videla da je neko sve pretnje koje su joj prethodno bile verbalno upućene, ispisao i na papirima koji su se nalazili na njenom stolu.

„To je recimo nešto što je sasvim sigurno zabeleženo kamerama koje snimaju salu. Vrlo jednostavno se može utvrditi od strane svakog ko pregleda te snimke“, navodi Jerkov.

Podsetimo, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović izjavio je za RSE prošle nedelje da nema razloga razgovarati o Šešeljevom mandatu.

Martinović je inače 2012. godine napustio Šešeljevu stranku i prešao u naprednjake Aleksandra Vučića, koji je leđa lideru radikala okrenuo četiri godine ranije (2008. godine).

XS
SM
MD
LG