Dostupni linkovi

Sirijski državni mediji: Inspektori ušli u Dumu


Grad Duma u Siriji
Grad Duma u Siriji

Sirijski državni mediji izvještavaju kako su stručnjaci Organizacije za zabranu upotrebe kemijskog oružja (OPCW) ušli u sirijski grad Duma, mjesto navodnog napada kemijskim oružjem 7. aprila što je izazvalo reakciju SAD, Velike Britanije i Francuske.
Državna televizija i državna novinska agencija SANA kažu da je tim inspektora OPWC ušao u grad, iako su predstavnici Rusije ranije tvrdili da će se to dogoditi u srijedu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Moskva snosi zajedničku odgovornost kao i vlada sirijskog predsjednika Bašar al-Assad, za napad, ali da će nastaviti komunicirati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Znamo da da Rusija kao saveznik Asada dijeli odgovornost, i u to nema sumnje", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu sa svojim novozelandskim kolegom.

U međuvremenu Francuska je Bašaru al Asadu oduzela Legiju časti koju mu je dodjelio bivši predsjednik Jacques Chirac 2001, kratko nakon što je preuzeo vlast nakon smrti oca Hafeza al-Asada.

XS
SM
MD
LG