Dostupni linkovi

Macron: EU mora imati kredibilnu ponudu za Zapadni Balkan


Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emmanuel Macron je mišljenja da Evropska Unija mora da ima kredibilnu ponudu za Zapadni Balkan, budući da postoji opasnost od rastućeg uticaja stranih sila na zemlje regiona.

“Postoji geopolitički rizik tačno ispred nas, ako bi se Zapadni Balkan udaljavao prema Turskoj, ili prema Rusiji. To je rizik. Ili ako bi se one (zemlje Zapadnog Balkana) survavale u međusobne podele”, izjavio je l Macron.

Francuski predsednik je govorio na plenarnoj sednici Evropskog Parlamenta, gde je naglasio da je potreban pragmatizam evropske strane kada je u pitanju Zapadni Balkan. On se zalaže za dvostruki pristup: približavanje regiona Evropi, ali i preuduzimanje unutrašnjih reformi pre prijema novih članica.

“Ne želim da se Balkan okreće prema Turskoj, ili prema Rusiji, ali podjednako ne želim da Evropa ima problema da funkcioniše sa 28 članica, a sutra će ih biti 27. Možda ćemo, nakon narednih par godina, nastaviti sa 30, 32 članica pod istim pravilima. To jednostavno nije izvodljivo”, izjavio je Emmanuel Macron.

Bilo je ovo prvo obraćanje Macrona u Evropskom Parlamentu, od kada je on preuzeo funkciju šefa francuske države. Francuska je medju onim članicama EU koje ne žele da se obavezuju vremenskim rokovima za buduće proširenje EU.

XS
SM
MD
LG