Dostupni linkovi

EU poziva na oživljavanje političkog procesa u Siriji


Grad Duma u Siriji

Evropska unija je u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i upotrebu kemijskog oružja, te ponovila da je cilj napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske bio uništenje kemijskog oružja.

"U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi kemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji imaju za cilj sprečavanje uporabe kemijskog oružja", dodaje se u zaključcima.

Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja, te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske potpore sirijskom režimu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa.

"Znam da to zvuči nadrealno u kontekstu rata, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojemu je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore", rekla je Mogherini.

XS
SM
MD
LG