Dostupni linkovi

Beograd: Optuženi za rasnu mržnju pravosnažno oslobođen


Sud u Beogradu
Sud u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio predsednika organizacije "SNP Naši" Ivana Ivanovića optužbi povodom objavljivanja na internetu 2014. godine spiska "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

Tom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, 7. novembra 2017. godine koji je Ivanovića oslobodio optužbi za krivično delo rasna i druga diskriminacija, iz člana 387 Krivičnog zakona.

U obrazloženju odluke donete 13. marta ove godine, Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno zaključio da tokom postupka nije priložen nijedan dokaz da je Ivanović pratio, uhodio ili kontaktirao protivno volji oštećenih - bilo koga od njih, niti da je zloupotrebljavao podatke oštećenih preko društvenih mreža i u tom smislu ugrožavao njihovu sigurnost, pa da shodno tome nema dokaza da je okrivljeni preduzimao bilo koju radnju koja bi se mogla podvesti pod proganjanje.

Da ih Ivanović nije proganjao ili kontaktirao, potvrdili su i oštećeni saslušani tokom postupka, podsetio je Apelacioni sud.

"Kako se u konkretnom slučaju putem medijskih sredstava, uključujući i portal "SNP Naši" iznošenje stavova u tekstu, odnosno objavljivanje autorskog teksta ne može podvesti pod radnju proganjanja organizacija ili pojedinaca, to je po oceni Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno primenio načelo ’in dubio pro reo’ - u korist okrivljenog", navodi se u pravosnažnoj presudi.

Na tom Ivanovićevom "spisku", pored ostalih, našli su se istoričarka Latinka Perović, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, glumci Mirjana Karanović i Nikola Đuričko, direktor B92 Veran Matić, urednica Peščanika Svetlana Lukić, pevačica Jelena Karleuša, novinar Nenad Lj. Stefanović, reditelj Gorčin Stojanović, medijski stručnjak Nebojša Krstić, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić i drugi.

XS
SM
MD
LG