Dostupni linkovi

Masovne demonstracije u Bratislavi 'Za pristojnu Slovačku'


Protesti u Bratislavi, mart 2018.
Protesti u Bratislavi, mart 2018.

Poslije serije demonstracija širom Slovačke povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, nekoliko desetina hiljada Slovaka izašlo je u nedjelju ponovo na ulice Bratislave da zahtijeva ostavku šefa policije i specijalnog tužioca, koje smatraju preprekom nalaženju krivaca za brutalno ubistvo mladog para.

A u mjestu Humene na istoku Slovačke demonstranti su se okupili da zahtijevaju okončanje mafijaške prakse zastrašivanja seljaka i zloupotrebe evrodotacija u agraru, koje na istoku zemlje dobijaju italijanska mafija Ndrangeta i lokalni moćnici povezani s vladajućom strankom SMER, o čemu je pisao ubijeni Kucijak.

Organizatori najmasovnijih protesta od plišane revolucije 1989. godine ponovili su u nedjelju da ponovo izlaze na ulice, makar u dva grada, jer ostavke i promjena vlade nisu dovoljni.

Protesti su izbili poslije ubistva Jana Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara, a pod pritiskom desetina hiljada Slovaka iz nedjelje u nedjelju, sredinom marta pala je vlada premijera Roberta Fica.

Predvodnici protesta "Za pristojnu Slovačku", učenica Karolina Farska i aktivista Juraj Šeliga apelovali su na novog premijera Petera Pelegrinija i novog ministra unutrašnjih poslova Tomaša Drukera da smijene šefa policije Tibora Gašpara i zatražili da specijalni tužilac Dušan Kovačik podnese ostavku.

"Tibor Gašpar je simbol nesposobnosti policije i nepovjerenja u nju. Naši zahtjevi su i dalje nezavisna istraga ubistva Jana i Martine i zato tražimo smjenjivanje Tibora Gašpara, nezavisnu inspekciju i da se promijeni način na koji se postavlja šef policije", kazali su Farska i Šeliga pred oko 35.000 Slovaka na Trgu Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi.

XS
SM
MD
LG