Dostupni linkovi

Skat o Siriji: Srbija da pruži podršku istrazi o zabrani hemijskog oružja


Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, pozvao je Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su koalicioni napadi 14. aprila bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

Skat je to rekao na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, rekao da „Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu“, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, „ne želi da se meša u odnose između velikih sila“.

"Srbija ljubomorno čuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos," naveo je Vučić.

Vučić i Skat razgovarali su o situaciji u Siriji, posle koalicionih vazdušnih udara.

Prema saopštenju press službe predsednika, ambasador Skat je naveo da su SAD u potpunosti uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila, kada su desetine ljudi poginule, a stotine ranjene.

On je naglasio da je taj napad bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Američki ambasador je, takođe, istakao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi.

XS
SM
MD
LG