Dostupni linkovi

Amnesty pozdravio osuđujuću presudu Šešelju


Međunarodna organizacija Amnesty international (AI) pozdravila je u srijedu osuđujuću presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu lideru radikala Vojislavu Šešelju i saopštila da ona donosi dugo čekanu pravdu za žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Žalbeno vijeće Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, nasljednjik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju iz 2016. godine i osudilo ga danas na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Direktor AI za Evropu Gauri van Gulik rekao je da "uprkos činjenici da je Apelaciono veće oslobodilo Šešelja krivice za druge ratne zločine, značajno je što je utvrdilo da je zaista bilo 'raširenog sistematskog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini' ", prenosi AP.

Pravosnažnom presudom potvrđen je prvostepeni nalaz da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, ali je kao pogrešan poništen zaključak prvostepenog veća da u Hrvatskoj i BiH nije bilo sistematskih i raširenih napada srpskih snaga na muslimansko i hrvatsko stanovništvo.

"Sada je najvažnije da nacionalni sudovi povećaju napore da privedu pravdi preostale počinioce (zločina)", navodi AI.

Šešelj je kaznu već odslužio, jer je od 2003. do 2014. godine bio u pritvoru u Hagu.

XS
SM
MD
LG