Dostupni linkovi

Prevremeni predsednički izbori u Azerbejdžanu


U Azerbejdžanu se danas održavaju prevremeni predsednički izbori na kojima se očekuje ponovni izbor Ilhama Alijeva koji je 15 godina na vlasti, dok je opozicija najavila bojkot glasanja jer smatra da je bila lišena "prave" kampanje.

Osuđujući nedostatak transparentnosti i razne pritiske, glavne stranke u Azerbejdžanu najavile su bojkot i proteste. One smatraju da je odluka Alijeva da organizuje prevremene izbore u aprilu umesto u oktobru, "strategija da se skrati kampanja i uspore napori opozicije jer ti napori ograničavaju manipulisanje glasovima", prenosi Beta.

"Ljudi su lišeni slobode izražavanja i okupljanja. Mediji se ućutkuju a opozicija se potiskuje", rekao je Frans presu predsednik opozicione stranke Narodni front Ali Kerimli i dodao da su izbori "maskarada".

Predstavnica vlasti Bahar Muradova je rekla da su prevremeni izbori u skladu sa zakonom i da će biti orgnizovani u demokratskom duhu dodajući da je opozicija zauzela "čudan stav" da bojkotuje izbore što je "neodgovorno".

Alijev (56), prvi put je izabran 2003. godine posle smrti oca Hejdara, bivšeg pripadnika sovjetske tajne službe KGB i komuniste koji je vladao tom bivšom sovjetskom republikom skoro bez prekida od 1963. do 2003. godine.

Predsednik Azerbejdžana ponovo je izabran 2008. i 2013. na izborima koje opozicija smatra nameštenim.

Alijev je 2009. godine promenio Ustav kako bi mogao da ima neograničen broj mandata kao predsednik, a 2016. godine je ponovnom izmenom Ustava predsednički mandat produžen sa pet na sedam godina.

XS
SM
MD
LG