Dostupni linkovi

Pokušaj bekstva iz zatvora u Brazilu, poginula 21 osoba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U pokušaju masovnog bekstva iz zatvora na severu Brazila poginula je najmanje 21 osoba u razmeni vatre s policijom, saopštio je Sekretarijat za javnu bezbednost brazilske države Para, prenosi Beta.

Pokušaj bekstva je podržala dobro naoružana grupa spolja i prema prvim informacijama zatvorenici su takođe imali oružje u zatvoru, koji se nalazi kod Belema u državi Para, dodao je isti izvor.

Grupa saučesnika pokušala je eksplozivom da sruši jedan zid zatvorskog kompleksa Santa Izabel, navodi se u saopštenju. Posle toga je usledila razmena vatre između policije i zatvorenika i njihovih saučesnika.

Među mrtvima su 20 zatvorenika ili njihovih spoljnih saučesnika i jedan čuvar. Pet čuvara je ranjeno, a jedan od njih teško.

Vlasti su tokom noći sproveli prebrojavanje zatvorenika da utvrde da li su neki uspeli da pobegnu.

U zatvoru je zaplenjeno oružje gde su specijalne policijske snage poslate kao pojačanje.

U brazislikm zatvorima često izbija nasilje posebno tokom pokušaja bekstva ili pobune zbog oružanih sukoba među članovima bandi koji nastavljaju da upravljaju svojim operacijama i iz zatvorskih ćelija.

Brazil ima više od 726.000 zatvorenika, što je među najvećim zatvorskim populacijama na svetu. Mnogi zatvori su u očajnom stanju.

Prošle godine je u Brazilu u sukobima bandi u zatvorima ubijeno najmanje 125 osoba, prenela je agencija AP.

XS
SM
MD
LG