Dostupni linkovi

Merkel: Sjeverni tok 2 nemoguć bez Ukrajine


Angela Merkel i Petro Porošenko
Angela Merkel i Petro Porošenko

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako radovi na novom plinovodu “Sjeverni tok 2 ”između Rusije i Njemačke ne mogu biti nastavljeni bez definiranja ukrajinske uloge kao tranzitne zemlje za plin.

“Ne radi se samo o ekonomskom pitanju, već treba uzeti u razmatrnje i političku stranu priče” rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Berlinu.

Plinovod “Sjeverni tok 2”povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora i trebao bi udvostručiti postojeći kapacitet plinovda Sjeverni tok kojim godišnje prođe 55 milijardi kubičnih metra plina.

No, kritičari tvrde kako će novi plinovod dodatno povećati ovisnost o Rusiji i obogatiti njene državne energetske tvrtke u vrijeme kada je Moskva optužena za ugrožavanje evropske sigurnosti.

U intervjuu njemačkom poslovnom dnevniku Handelsblatt 9. aprila, Porošenko je pozvao Berlin na odustajanje od planova za izgradnju Sjevernog toka 2, kazavši kako će to omogućiti "ekonomsku i energetsku blokadu" Ukrajine.

Optužio je Rusiju da je "iznimno nepouzdani partner" kao dobavljač plina, navodeći da je Gazprom odbio platiti milijarde dolara nakon što je zatvorio dotok plina i to usred zime.

Poljska i Baltičke države također se protive izgradnji Sjwvernog toka 2.

XS
SM
MD
LG