Dostupni linkovi

Građani Niša 'glasali' protiv poklanjanja aerodroma državi


Protest u Nišu
Protest u Nišu

Oko hiljadu i po ljudi okupilo se u utorak ujutro ispred zgrade Skupštine grada Niša, gde su na građanskom zboru izglasali da ne žele da Grad pokloni niški Aerodrom “Konstantin Veliki” Republici na upravljanje.

Građani su na skupu ispred Skupštine grada podizanjem letaka simbolično glasali protiv odluke da aerodrom bude "poklonjen državi".

Inicijator protesta u Nišu Miloš Bošković kazao je da je sednica Skupštine grada, na čijem je dnevnom redu glasanje o sudbini aerodroma, odložena "jer je valjda odbornike strah da pokažu svoju volju".

"Odlučili su da ne glasaju kada su videli da se njihov partijski diktat ne slaže sa odlukama građana Niša", rekao je Bošković.

On je kazao da su se o sudbini niškog aerodroma izjašnjavali mnogi predstavnici republičke vlasti, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da odluka nije njihova, već samih Nišlija.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da današnji protest "nije kraj već početak borbe za niški aerodrom".

"Oni će pokušati da uzmu aerodrom, a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izađemo na ulice", rekao je Dinić.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da građani znaju ko je odgovoran za odluku o sudbini aerodroma.

"Tu odluku ne može da donese ni predsednik, ni premijerka. Mi možemo da je donesemo i zato moramo da svakodnevno podsećamo odbornike da su naši predstavnici i da moraju da zastupaju naše interese", rekao je Dinić.

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Milan Jovanović rekao je da se Niš bori protiv centralizacije i za gradski aerodrom od 1986. godine.

"Kada je grad preuzeo aerodrom 2000. godine bio je rupa u zemlji. Na sred piste je raslo drvo, jer je aerodrom bio bombardovan i uništen. Grad Niš je stavio kao prioritet da dobijemo donacije i da obnovimo aerodrom", rekao je Jovanović i dodao da je republika u proteklom periodu kočila razvoj aerodroma.

Kako je kazao Jovanović, odbornici nisu smeli danas da dođu u Skupštinu grada i glasaju "jer znaju da je odluka o poklanjanju aerodroma pogrešna".

Kako podseća portal Južne vesti, sednica niške Skupštine je trebalo da se počne u utorak ujutro, ali je posle sastanka SNS-a u Beogradu otkazana, a prvi čovek niških naprednjaka Zvezdan Milovanović najavio je Vučićev dolazak u Niš, kako bi građanima bilo objašnjeno zašto aerodrom treba da bude republičko a ne gradsko preduzeće.

Inače, iako su iz Vlade Srbije negirali da menjanje statusa “Konstantina Velikog” ima veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, predsednik Vučić je kazao da to neće uticati sve dok Niš ima manje od milion putnika godišnje. Vučić je i ranije napominjao da je niškom aerodromu dozvoljeno da se razvija nauštrb beogradskom, što su stručnjaci ocenili kao najgori primer centralizma.

Posle reakcije građana, predsednik Srbije je rekao da aerodrom može da ostane u nadležnosti Grada, ali da Nišlije ne traže da Republika ulaže u njega.

Građani su, inače, na proteste izašli odmah po saznanju da niška vlast priprema teren za predaju aerodroma.

U ponedeljak uveče je održana protestna žurka na niškom keju.

XS
SM
MD
LG