Dostupni linkovi

Mostarski sajam privrede dašak svežine za region


Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru

Sastanak u Mostaru prilika je za relaksaciju odnosa u regionu, ali i šansa za privrednike da dogovore biznis bez uticaja politike, ocenili su sagovornici RSE. Da ima još puno posla na tom putu pokazuje da otvaranju Međunarodnog sajma privrede, koji je povod za okupljanje, neće prisustvovati svi pozvani politički lideri.

Vesti da Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, i član Predsedništva Mladen Ivanić propuštaju otvaranje mostarskog sajma, kao i večeru kod njihovog kolege Dragana Čovića, mogu značiti i da na Balkanu politika i ekonomija još dovoljno nisu razdvojene, kaže ekonomista Milan Kovačević.

“Na sajmove bi najviše trebalo da dolaze oni ljudi koji trguju i maju ekonomske odnose. Ovde je to već malo stavljeno u neku senku. Neobično je što je poenta nekako bila na političkom aspektu tog sajma i priči ko će sve doći,” navodi Kovačević.

Ivanić je saopštio da zbog ranije preuzetih obaveza neće biti u mogućnosti da se pojavi, posle čega je domaćin regionalnog susreta Čović objasnio da zbog toga nije ni insistirao da Izetbegović dođe. Prisutni su najviši predstavnici ostalih država Zapadnog Balkana, među kojima i Bojko Borisov, premijer Bugarske, države koja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Evropa pomno prati ovaj susret, smatra bivši diplomata Pavle Jevremović.

“Mostarski sastanak je važan i da bi Brisel video kako će proći najavljeni samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji. Tu je još sve prilično neizvesno s obzirom na neke stavove oko učešća Kosova… U svakom slučaju, dijalog je ovde dobrodošao,” kaže Jevremović.

Srbiju, koja je zemlja partner 21. Sajma privrede u Mostaru, predstavlja šef države Aleksandar Vučić koji se uoči odlaska za BIH u telefonskom razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem složio da su mir i stabilnost u regionu uslovi za sveobuhvatni napredak. Dragan Čović najavio je da će se tokom mostarskog susreta, osim jačanja privredne saradnje, razgovarati i o otvorenim bilateralnim temama kao što je granica.

XS
SM
MD
LG