Dostupni linkovi

BiH: Protesti demobilisanih boraca u nekoliko gradova


Protest ratnih veterana u februaru ove godine

Nezadovoljni demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a, okupili su se u ponedjeljak tačno u 12 sati u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Demobilisani boraci Armije RBiH blokirali su u ponedjeljak u podne na 15 minuta petlju Šićki Brod u Tuzli. Blokada je organizovana kao znak upozorenja, na koji su ih kako su kazali natjerali neodgovorni predstavnici vlasti, posebno resorni ministar Salko Bukvarević. Borci su nezadovoljni zbog nesazivanja sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se razmatrali njihovi zahtjevi o utvrđivanju tačnog registra boraca, minimalnoj naknadi na osnovu registra i ukidanja finansiranja svih boračkih organizacija.

U Sarajevu se ispred zgrade Parlamenta FBiH okupilo blizu 20 demobilisanih boraca s istim zahtjevima. Riječ je o bivšim borcima koji su u proteklom periodu protestovali ispred zgrade Vlade FBiH.

Zbog protesta građana u 12 sati bio je obustavljen i saobraćaj na graničnom prijelazu Bijača. Demobilisani borci okupili su se i ispred Ministarstva za pitanje boraca Unskosanskog kantona.

Grupa demobilisanih boraca protestovala je pred zgradom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu tražeći od vlasti da ispune tri ključna zahtjeva na kojima su insistirali i na ranijim protestima. Okupljeni borci dali su vlastima rok od deset dana da ispune ove zahtjeve, a ukoliko do toga ne dođe najavljuju i radikalnije mjere. Bivši borci blokirali magistralni put put M 17 Zenica -Žepče u mjestu Golubinja. Na pitanje zbog čega su došli kazali su da je njihov ključni zahtjev borački registar.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

XS
SM
MD
LG