Dostupni linkovi

Pejčinović Burić: Legitimno predstavljanje ključ opstojnosti Hrvata u BiH


Marija Pejčinović Burić
Marija Pejčinović Burić

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Mostaru kako će Republika Hrvatska uvijek pružati aktivnu prijateljsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom i euroatlantskom putu, poručivši kako je izbor legitimnih predstavnika ključ opstojnosti Hrvata u BiH.

"Europski put omogućuje Bosni i Hercegovini u budućnosti bolji prosperitet, bolje međunarodne odnose, a pri tome i dobrosusjedske odnose s Hrvatskom", kazala je hrvatska ministrica novinarima, naglasivši kako je pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno najvažnije pitanje u ovom trenutku.

Ministrica Pejčinović Burić svoj je posjet Mostaru započela sastankom s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, s kojim je razgovarala o nizu tema koje su od ključnog značaja za Hrvate i hrvatski narod u BiH, a među najvažnijim pitanje njihove političke ravnopravnosti.

Čović je tijekom susreta informirao ministricu Pejčinović Burić o predaji Upitnika visokim zvaničnicima Europske komisije, te istaknuo kako je sada neophodno ubrzati aktivnosti koje vode kandidacijskom statusu BiH i obnovi svih reformskih procesa, priopćio je Ured člana Predsjedništva BiH.

"Pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno je najvažnije pitanje jer smatramo da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovom trenutku ključ za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Pitanje promjene Izbornog zakona BiH na način da se uvaži legitimitet, odnosno da Hrvati biraju Hrvate u bh. institucije, leži u samom Ustavu BiH, u korijenima koji su utemeljili ustavnost Daytonskog sporazuma i smatram da se trebamo vratiti tim izvornim postavkama", kazala je hrvatska ministrica.

XS
SM
MD
LG