Dostupni linkovi

Louvre otvara izložbu u Teheranu


Sa izložbe "Louvre u Teheranu", mart 2018.

Francuski muzej Louvre (Luvr) otvara izložbu u Teheranu na kojoj će biti izloženo oko 50 remek-djela među kojima je egipatska sfinga stara 2.400 godina, bista rimskog imperatora Marka Aurelija, Rembrandtov crtež (Rembrant Harmeson van Rajn) ili pejzaž francuskog slikara Jean-Baptiste-Camillea Corota (Žan Batist Kamij Koro).

Ovo je prvi put da neki veliki zapadni muzej pruža iranskoj javnosti na uvid takvu raznolkost umjetničkih djela. Izložba odražava želju Francuske da ojača jake historijske veze koje je vezuju s Iranom uprkos teškoj prošlosti u odnosima između Pariza i Teherana vezanoj za neslaganja oko političkih i sigurnosnih pitanja.

Izložba će u subotu biti otvorena u prisustvu ministara vanjskih poslova Francuske i Irana Jean-Yvesa Le Driana (Žan-Iv Le Drian) i Mohammada Javada Zarifa (Mohamed Džavad Zarif).

Ona će biti otvorena za javnost u nedjelju, 8. april, u Nacionalnom muzeju Irana u centru glavnog grada Teherna. Eksponati su dovezeni iz Francuske u Iran teretnim avionom.

"Ideja je bila da se u neku ruku donese Louvre Irancima pa smo stoga pokušali napraviti izbor koji će biti reprezentativan za cio muzej, za svih osam odjeljenja Louvrea, skulpture, antikviteti, slike i obuhvatajući izuzetno široku hronologiju jer u posljednjoj sali predstavljamo i savremena djela i djela koja su tek nedavno ušla u kolekciju muzeja", rekla je za AFP Judith Henon (Džudit Enon), jedna od organizatora izložbe.

Otvaranje izložbe plod je dvogodišnjeg rada od potpisivanja sporazuma o francusko-iranskoj kulturnoj saradnji na margini posjete iranskog predsjednika Hassana Rouhanija (Hasan Rohani) Francuskoj u januaru 2016. godine.

XS
SM
MD
LG