Dostupni linkovi

Puigdemont izašao iz zatvora u Njemačkoj


Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izašao je iz zatvora u Njemačkoj nakon što je platio jamčevinu od 75.000 eura u njemačkom gradu Nojminster, gdje je zadržan u martu, saopštilo je državno tužilaštvo u sjevernoj pokrajini Šlezvig-Holštajn.

Puigdemont (55) izašao je iz zatvora na sjeveru Njemačke u petak, skoro dvije sedmice nakon što je uhapšen prilikom ulaska iz Danske. Bivši katalonski lider uhapšen je prošlog mjeseca na osnovu španskog naloga.

Sud je u četvrtak pristao da oslobodi Puigdemonta uz plaćanje pologa i saopštio da je izručenje Španiji moguće po optužbi za zloupotrebu fondova, ali ne po optužbi za pobunu zbog njegove uloge u kampanji za nezavisnost Katalonije.

Nakon izlaska iz pritvora novinarima je rekao da se zahvaljuje pristalicama "iz cijelog svijeta."

Španija bivšeg predsjednika Katalonije optužuje za pobunu i zloupotrebu javnih fondova za organizovanje referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017., koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Dan ranije, 5. aprila sud je odbacio optužbu za izručenjem zbog pobune. Osim plaćanja jamčevine, sud je Puigdemontu naložio sedmično prijavljivanje u lokalnoj policijskoj stanici i zabranu napuštanja Njemačke.

Odmah po objavljivanju odluke, ranije danas portparol vlade Mariana Rajoya je rekao da Španija odbacuje odluku njemačkog suda.

Puigdemont je napustio Španiju prije pet mjeseci kada je otišao za Belgiju nakon što je Rajoy raspustio regionalnu katalonsku administraciju i uveo direktnu upravu Madrida nad Katalonijom.

U tweetu na katalonskom, uoči očekivanog puštanja na slobodu, Puigdemont je napisao:

"Mi moramo da gledamo u budućnost sa nadom i optimizmom, zašto što imamo pravo, pravo da im ne dozvolimo da nam ukradu budućnost. Mi moramo da se držimo našeg temelja i nikad ne popustimo".

XS
SM
MD
LG