Dostupni linkovi

Saudijska Arabija ponovo otvara kina, prvi put od 1970-ih


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prvo kino u Saudijskoj Arabiji, poslije više od 35 godina, bit će otvoreno 18. aprila. Na repertoaru je akcijski film Black Panther (Crna pantera).

Ovaj potez dolazi nakon dogovora najvećeg lanca kina AMC da u narednih pet godina otvori više od 40 kino dvorana u oko 15 gradova širom Saudijske Arabije.

Tokom prošle godine saudijske vlasti su poduzele velike planove u okviru dogovora Vision 2030 (Vizija) čiji je cilj otvaranje industrije zabave u saudijske gradove.

Princ Mohammed bin Salman pokrenuo je reforme u svojoj duboko konzervativnoj zemlji otkako je prošle godine proglašen za prijestolonasljednika.

Konsolidirao je moć skrajnuvši rivale i eskalacijom rivalstva Saudijske Arabije i Irana. Također je progurao niz društvenih reformi, uključujući dozvolu ženama da voze i ukidanje zabrane da idu u kina.

Kritičari navode da modernizacijske mjere maskiraju kršenje ljudskih prava, a jedna organizacija tvrdi da se broj pogubljenja u Saudijskoj Arabiji udvostručio otkako je Salman preuzeo upravljanje u svoje ruke.

Ovo konzervativno kraljevstvo je posljednji put imalo kina još 1970-ih godina, kada su ih tvrdi islamski klerici odlučili zatvoriti.

XS
SM
MD
LG