Dostupni linkovi

Počeli razgovori o susretu lidera dve Koreje


Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mijong-gijon i njegov severnokorejski kolega Ri Son Gvon, ilustrativna fotografija
Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mijong-gijon i njegov severnokorejski kolega Ri Son Gvon, ilustrativna fotografija

Zvaničnici dve Koreje počeli su danas pripremne razgovore o susretu severnokorejskog vodje Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina u cilju rešenja tenzija na Korejskom poluostrvu zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Predstavnici Južne i Severne Koreje sastali su se u graničnom selu Panmundžom zbog razgovora o bezbednosti, protokolu i medijskom pokrivanju samita lidera te dve zemlje koji će biti održan 27. aprila.

Južnokorejski zvaničnici rekli su ranije da će fokus samita biti na denuklearizaciji Severne Koreje, ali Pjongjang to nije potvrdio putem državnih medija.

Dve Koreje treba, pored ostalog, da dogovore u koliko navrata će se Kim Džong Un i Mun Džae In sastati tog dana i da li će delovi njigovog sastanka biti prikazani uživo na televiziji.

Lideri dve Koreje razgovarali su u svega dva navrata posle Korejskog rata (1950-53).

Nakon samita lidera dve Koreje, krajem maja se očekuje sastanak Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG