Dostupni linkovi

Aleksej Navaljni formira političku stranku


Ruski opozicioni političar i kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, planira da formira novu političku stranku, izjavio je advokat njegove Antikorupcijske fondacije Ivan Ždanov.

Ždanov je na Twitteru 3. aprila postirao zvanično pismo Ministarstva pravde, koje datira od 29. marta da su predata dokumenta ministarstvu o održavanju osnivačkog kongresa nove političke partije imena Rabočeje Nazvanije, što se može prevesti kao Radno ime ili Privremeni naziv.

Ždanov je na Twitteru napisao da će se osnivački kongres stranke održati 19. maja, dodajući da "pošto nam je stranačko ime oduzeto, partija će imati radni naslov do kongresa".

Ministartsvo pravde Rusije je prošlog mjeseca saopštilo da je bivši pristalica Navaljnog, Vitalij Serukanov registrovao novu stranku, nazvavši je Partija progresa. U prošlosti je ministarstvo šest puta odbilo da registruje stranku Navljanom pod istim tim imenom.

Navaljni, glasni protivnik ruskog predsjednika Vladmira Putina koji je više puta organizovao masovne ulične demonstracije i objavio seriju izvještaja o navodnoj korupciji ruske vladajuće elite, bio je onemogućen da učestvuje na martovskim predsjedničkim izborima zbog presude za finansijske optužbe, za koje on tvrdi da ih je Kremlj fabrikovao da bi ga uklonio iz trke.

XS
SM
MD
LG