Dostupni linkovi

Erdoan zapretio Haradinaju zbog gulenista


Po čijim uputstvima nastupa Haradinaj: Redžep Tajip Erdoan
Po čijim uputstvima nastupa Haradinaj: Redžep Tajip Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je u subotu osudio potez kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da otpusti najviše zvaničnike, nakon što je iz te zemlje deportovano šest turskih državljana za koje Turska tvrdi da su pripadnici pokreta Fetulaha Gulena.

Govoreći na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu, Redžep Tajip Erdoan kritikovao je Haradinaja zbog otpuštanja kosovskog ministra unutrašnjih poslova i šefa obavještajne agencije.

"Prema čijim uputstvima je napravljen ovaj korak?" upitao je Erdogan, a prenosi agencija Anadolija.

Navodeći da je Turska druga država koja je priznala nezavisnost Kosova u 2008. godini, nakon SAD, dodao je: "Hej kosovski premijeru, otkad ste počeli da štitite one koji su organizovali državni udar u Republici Turskoj?"

Rekao je da će Haradinaj "platiti" za akcije protiv interesa Turske - koja je, kako je naveo Erdoan - "prihvatila Kosovo kao brata".

Anadolija navodi da je, u saradnji sa kosovskim obaveštajnim službama, Turska nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) u četvrtak uhapsila šest muškaraca koji su, kako tvrde, bili zaduženi za aktivnosti Gulenovog pokreta na Balkanu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je istragu i izveštaj relevantnih organa u vezi uhapšenih i deportovanih državljana Turske sa Kosova te zatražio da se ovakva "iznenađenja" više ne dešavaju bez dozvole premijera.

Haradinaj je u petak razrešio dužnosti ministra policije i šefa obaveštajaca koji su sproveli akciju hapšenja, i to, kako tvrde, bez znanja šefa Vlade i ostalih državnih rukovodioca.

XS
SM
MD
LG