Dostupni linkovi

Niš: Preko 2.000 građana traži vraćanje aerodroma i ostavke vlasti


Detalj sa protesta u Nišu
Detalj sa protesta u Nišu

Više od 2.000 građana tražilo je danas na protestu u centru Niša vraćanje aerodroma u Nišu pod jurisdikciju grada i ostavke gradonačelnika i gradskog veća koje je donelo odluku da se aerodrom ustupi republičkoj vlasti.

"Zahtevamo da skupština grada Niša ne prihvati i poništi odluku o ustupanju aerodroma koju je donelo gradsko veće i da članovi ovog tela kao i gradonačelnik, podnesu ostavke", bio je osnovni zahtev demonstranata koji su izneli pred kancelarijom niškog gradonačelnika.

Bivši gradski službenik, od pre nekoliko meseci u penziji, Rodoljub Mihajlović, kaže da je dobro upućen u sve napore grada da aerodrom počne da radi punom parom i da sada kada je konačno postignut uspeh ne treba dozvoliti njegovo otudjivanje.

“Lokalna vlast objašnjava da je to dobro za nas. Nikada dosada nisam čuo da je mnogo bolje nemati nego imati”, kaže Mihajlović.

Na protestu u Nišu bunt protiv kako kažu “otimanja aerodroma”, udružio je studente, radnike, profesore univerziteta, umetnike…

Jovana Živković, profesorka sa tridesetogodišnjim iskustvom takav potez ocenila je, kako se izrazila, otimanjem od građana.

“Da je stvarno reč o interesu građana, on bi (aerodrom) ostao njihov i tako im pružio odredjenu sigurnost. Ovo je otimanje na svakom nivo…došlo dotle da se i aerodrom uzme”, kaže Živković.

Broj putnika na niškom aerodromu rastao je poslednjih godina sa povećanjem broja kompanija i letova. U 2017. godini prevezeno je preko 300 hiljada putnika koji ovu vašdušnu luku koriste zbog niskih cena letova, minimalne aerodromske takse i dobre saobraćane veze sa ostalim gradovima širom regiona.

Zorana Milojković je studentkinja koja je sebi mogla da omogući i po tri do četiri leta mesečno do Švajcarske po pristupačnoj ceni.

“Bilo bi veliko maltetiranje da idemo do Beograda ili do Sofije, da bi leteli avionom. To bi trajalo duže nego let, a bilo bi i mnogo skuplje”, kaže Milojković.

Gradsko veće Niša za sada samo je usvojilo preporuku vlade Srbije o odricanju od prava vlasništva nad aerodromom ”Konstantin Veliki. O toj odluci odlučivaće Skupština Grada Niša na sledećoj sednici.

Protest je završen je skandiranjem "Ostavke ostavke" i "Čiji aerodrom naš aerodrom" i uz papirnate avione kojima su demonstranti zasipali zgradu u kojoj se nalazi sedište niškog gradonačelnika.

Za nedelju je zakazan nastavak protesta na istom mestu, u isto vreme i sa istim zahtevima.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je danas, nešto pre protesta, da će nastaviti da ulaže u opremu i razvoj niškog aerodroma "Konstantin Veliki" jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona.

To ministarstvo je dodalo da bez dosadašnjih ulaganja ministarstva i Vlade Srbije, Grad Niš ne bi imao takav aerodrom i broj putnika koji danas dolaze na "Konstatin Veliki".

Gradsko veće Niša donelo je juče odluku da se aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi republičkoj vlasti.

XS
SM
MD
LG