Dostupni linkovi

Tači: Deportacije zbog nezakonitog djelovanja


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za medije saopštio je da je dobio detaljan izveštaj Obaveštajne agencije, na osnovu kojeg se da zaključiti da je jedini razlog deportacije šest turskih državljana njihovo nezakonito delovanje koje je "rizik po nacionalnu bezbednost Kosova".

Kako Agencija dalje navodi, sličnih slučajeva je bilo i u prošlosti.

Uprkos tome, dodao je Tači, detalji moraju da se razjasne do kraja i ukoliko je bilo kršenja zakona, odgovorni moraju da odgovaraju.

"Niko ne sme da se goni, cenzuriše ili deportuje zato što ima drugačija uverenja", kazao je.

On je ipak kazao da je razočaran time što relevantne institucije "nisu uspele da, zbog nerazjašnjenih razloga, zaštite vrednosti ljudskih prava stranih državljana koji rade na Kosovu". Tači je slučaj nazvao izolovanim i rekao da niko ne može da ga koristi u optuživanju Kosova zbog nepoštovanja ljudskih prava i medjunarodnih konvencija. Istakao je da državni organi istražuju slučaj.

Dodao je da neće dopustiti da se ovaj propust zloupotrebi ili koristiti u političke svrhe, te da nacionalna sigurnost mora da ostane prioritet nad prioritetima.

Tači je kazao da je bezbednosna situacija mirna i stabilna i da su poduzete sve mere kako bi i predstojeći uskršnji praznici prošli mirno.

On je govorio da je propusta bilo i u slučaju hapšenja Đurića u severnoj Mitrovici, navodeći da je na Kosovu stvorena atmosfera u kojoj ljudi tvrde da nisu obavešteni o kretanjima i da beže od odgovornosti, dodajući da "tako više ne može da se nastavi" i da se odgovornost treba preuzeti.

Rekao je da je bila neočekivana odluka o zabrani dolaska Đurića, ali je naglasio da se odluke moraju poštovati.

Đurić saslušan i udaljen sa Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

O tome da je Đurić na Kosovu saznao je na sastanku sa Kvintom oko 16:45 u ponedeljak, dodao je, i tada rekao da se deluje u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ipak, nakon istrage, kaže Tači, ispalo je da je Đurić ušao na Kosovu u nedelju uveče i da je noć proveo u stanu Milana Radojčića, a da su pojedinci iz bezbednosnih mehanizama s tim bili upoznati.

Kazao je da će da se razmatraju svi koraci bezbednosnih mehanizama.

XS
SM
MD
LG