Dostupni linkovi

Yildirim: Rusija možda želi da se MAP-a za BiH odgodi


Turski premijer sa bh. zvaničnicima u Sarajavu u četvrtak 29. marta 2018

Polovinom ove godine, prilikom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini bit će donešena konačna odluka u vezi autoputa Sarajevo-Beograd, stav Turske u vezi Izbornog zakona je da je to unutrašnje pitanje svake države, a Ruska Federacija "možda želi da se aktiviranje MAP-a za BiH malo odgodi", neki su od zaključaka premijera Turske Binali Yildirima tokom današnjeg susreta u Sarajevu s predstavnicima medija BiH.

Kako je rekao turski premijer, tokom spomenute posjete predsjednika Turske BiH dobit će se jasna slika o detaljima autoputa te konačna odluka o njegovom modelu.

Potvrdit ćemo finansijsku veličinu tog projekta, način na koji ćemo pronaći finansijske izvore za autoput te vidjeti da li će to biti projekt "izgradi, koristi, predaj" ili neki drugi način na koji će Turska pružiti podršku - kazao je Yildirim.

U vezi izbornog zakonodavstva kazao je da se o tome trebaju dogovoriti građani BiH i da druge zemlje nemaju pravo da se miješaju u izborne zakone ili njihove reforme.

Komentirajući članstvo BiH u NATO-u, aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH i uticaj Rusije u tom pogledu, rekao je da je NATO posebna organizacija, a Rusija posebna sila.

"One su odvojene, možda čak i konkurenti jedni drugima" - istakao je turski premijer.

Međutim, poručio je da, ukoliko građani BiH žele učlanjenje u NATO, što je to već potvrđeno, Turska će, kao i ranije, nastaviti snažno podržavati članstvo BiH u Sjevernoatlantnskom savezu.

S druge strane, napomenuo je da se u NATO-u odluke donose jednoglasno.

"Ukoliko 27 zemalja prihvati, a samo se jedna usprotivi, onda nećemo imati pozitivan rezultat. Zato moramo uložiti velike napore o tom pitanju" - naglasio je.

Također, rekao je da Ruska Federacija tvrdi da će aktiviranje MAP-a za BiH izazvati nestabilnost putem srpske strane, a u vezi izbora koji će biti održani u oktobru.

"Ruska Federacija možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi, ali BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO" - konstatirao je premijer Turske te ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u.

XS
SM
MD
LG