Dostupni linkovi

Sarkozi pozvan na suđenje za korupciju


Nikola Sarkozi
Nikola Sarkozi

Bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju i još dvojici koji su navodno sa njim saradjivali će se suditi po optužbama za korupciju i trgovinu uticajem u slučaju otkrivenom preko telefonskog prisluškivanja, rekli su danas za Frans pres izvori bliski istrazi.

Prema jednom od izvora koji je potvrdio informaciju lista Mond (Le Monde) Sarkozi, njegov advokat Tijeri Ercog i bivši tužilac Žilber Aziber se takodje terete za kršenje profesionalnih tajni.

Prema navodima izvora odluku o sudjenju je potpisao tužilac 26. marta.

U centru slučaja su prisluškivani razgovori iz 2014. godine iz kojih proizilazi da je Sarkozi navodno pokušavao da izvrši uticaj na jednog sudiju koji je ispitivao navode o ilegalnom finansiranju njegove kampanje 2007. godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sva trojica optuženih negirali su da su bilo šta ilegalno radili. Sarkozijev tim je najavio da će uložiti žalbu na odluku da se ide na sud.

Prošle nedelje zvanična istraga je pokrenuta protiv Sarkozija oko navoda da je dobijao sredstva za svoju kampanju od pokojnog libijskog vodje Muamara Gadafija 2007. godine. Sarkozi je demantovao te tvrdnje i rekao da ga Libijci optužuju jer žele da mu se osvete zbog odluke da pošalje francuske avione na Libiju tokom pobune 2011. godine.

XS
SM
MD
LG