Dostupni linkovi

Vučić: Nezadovoljan sam reagovanjem Zapada, Mogerini korektna


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nezadovoljan reakcijama sa Zapada, ali da visoka predstavnice Eevropske unije Frederika Mogerini korektno postupila.

Vučić je za beogradsku TV Prva rekao da nema razloga da krije svoje nezadovoljstvo reagovanjem Zapada, i da je "samo još čekao da mu traže da pošalje izvinjenje", za intevneciju kosovske poicije u ponedeljak u Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.

Vučić je ocenio da je reakcija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini "bila korektna", jer je dolaskom u Beograd "ukazala čast Srbiji".

Komentarišući zašto Mogerini nije razgovarala i s predstavnicima vlasti Kosova, Vučić je odgovorio da "ona ne može da ukaže ko je kriv".

Vučić je ocenio da se napad kosovske policije na Marka Đurića dogodio ne samo zato što "imaju neku posebnu vrstu netrpeljivosti prema njemu", već zato "što im se žuri, a vide da im stvari u svetu ne idu na ruku".

Po njegovim rečima, Albanci su akcijom u Mitrovici želeli da "provere kako mogu da zauzmu sever Kosova", da bi Srbiji "izbili poslednju kartu" za bilo kakav kompromis, "kao što je Milošević (Slobodan) bio sateran u ćošak posle egzodusa Srba", rekao je Vučić.

On je kazao i da Briselski sporazum nije "mrtvo slovo na papiru", jer je Srbija svoj deo obaveza ispunila, i naglasio da će u vezi s formiranjem Zajednice srpskih opština "ceo svet morati da se usalgasli da je reč o ortodoksnim lažovima" - u Prrištini.

Upitan šta je strateški cilj Srbije - članstvo u EU ili očuvanje Kosova, Vučić je odgovorio rekavši da je "strateški cilj da sačuvamo svoj narod, ali naš cilj je i EU, da sačuvamo sve što možemo da sačuvamo i da izgubimo najmanje što možemo, pošto smo sve već mnogo izgubili 2004. i 2008. godine".

XS
SM
MD
LG