Dostupni linkovi

Poljska nabavlja ’patriot’ sistem za 4,75 milijardi dolara


Poljska je potpisala u sredu ugovor sa SAD o nabavci američkog protivraketnog odbrambenog sistema „patriot“ u vrednosti od 4,75 milijardi dolara, što je najveća nabavka oružja u istoriji ove zemlje. Cilj je modernizacija armije kako bi se suočila sa sve odvažnijom Rusijom, prenosi Rojters.

„Ovo je poseban, istorijski trenutak, uvođenje Poljske u potpuno novi svet najmodernije tehnologije, modernog naoružanja i odbrambenih sredstava“, kazao je poljski predsednik Andrzej Duda.

Poljska je kao članica NATO ubrzala napore da modernizuje zastarelu vojnu opremu nakon ruske aneksije Krima, jačanja ruske armije i politički sve agresivnijeg ponašanja prema susedima.

Dve trećine naoružanja poljske armije potiče iz vremena Hladnog rata kada je bila u Varšavskom paktu na čijem čelu je bio Sovjetski Savez.

Protivvazdušna odbrana je od velike važnosti za Poljsku i baltičke zemlje.

Planeri u NATO-u ističu da Rusija koristi svoju enklavu Kalinjingrad kao i Krim za strategiju sprečava pristupa (anti-access/area denial (A2/AD) strategy", sa raketama zemlja vazduh kako bi onemogućila NATO avionima pristup baltičkim zemljama, trećini Poljske i Crnom moru.

Četrnaest država, uključujući šest članica NATO, imaju u svom naoružanju sisteme „patriot“.

Moskva za sada nije komentarisala ovu nabavku. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Vladimir Titov je izjavio u novembru da je razmeštanje sistema „Patriot“ deo američkog plana da okruži Rusiju sa odbrambenim raketnim sistemom „sa izgovorom o mitskoj pretnji njegovoj bezbednosti“.

Poljsko-američki sporazum je potpisan u trenutku kada je Vašington i druge zapadne zemlje proterale više od 100 ruskih diplomata kao odgovor za napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, za šta je optužena Moskva.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je obelodanio da njegova raspolaže sa novim nuklearnim oružjem za koje tvrdi da može da pogodi skoro svaku metu na svetu i izbegne američke raketne štitove.

Ugovor o nabavci „Patriota“ je olakšanje za Varšavu imajući u vidu tenzije sa Vašingtonom zbog usvajanja zakona u januaru kojim se predviđaju zatvorske kazne za bilo koju tvrdnju da je Poljska bila umešana u holokaust.

SAD su saopštile da se time krši sloboda govora, a izraelski zvaničnici da to vodi negiranju holokausta, što su vlasti u Varšavi negirale.

XS
SM
MD
LG