Dostupni linkovi

Kocijas: Grčka ne treba da se plaši kompromisa sa Makedonijom


Šef grčke diplomatije Nikios Kocijas izjavio je da Grčka, snažna zemlja sa dugom istorijom, ne treba da se plaši da napravi kompromis sa jednom malom državom koja još nije pronašla identitet.

Kako prenose makedonski mediji, on je, na promociji knjige "Makedonsko pitanje" Nikosa Mercosa, rekao da sporarazum Atine i Skoplja treba da bude stabilan i ozdržljiv i da razvija poverenje dve strane, ali i ponovio da je ;za rešenje dvoipodecenenijskog spora oko imena neophodna promena Ustava Makedonije.

Kocijas je izjavio da buduće ime severnog suseda ne treba da ima iredentisktičke elemente, da tereba da bude složeno ime sa geografskom odrednicom, kao i da razgraniči da se ne reai o grčkoj oblasti Makedonija.

“Treba da nađemo složeno ime koje će izražavati posebnost i geografsku poziciju ove države, a koje istovremeno neće povrediti ni jednu od dve strane”, rekoa je ministar spoljnih poslova Grčke.

Kako je istakao, buduće složeno ime Makedonije mora da važi za sve odnose te države, odnosno i u unutrašnjoj i međunarodnoj upotrebi, da bude utvrđeno međunaronim dogovorom i promenama u ustavu (Makedonije).

Promena ustava Makedonije je, kako je istakao Kocijas, neophodna, ne samo zato što to traži Grčka, već i kao untrašnja garancija za buduće vlade, zato što može da se pojavi “Gruevski 2” koji će tražiti da se ospori sporazum.

Nova runda grčko-makedonskih pregovora oko imena Makedonije najavljena je za petak, kada će se ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u Beču sastati sa posrednikom UN Metju Nimicom.

XS
SM
MD
LG