Dostupni linkovi

UNICEF: Dva miliona djece u Jemenu ne ide u školu


Jemenski narod a napročito djece iscrpljeni su svakodnevnim ratnim operacijama. Sana u martu 2018.
Jemenski narod a napročito djece iscrpljeni su svakodnevnim ratnim operacijama. Sana u martu 2018.

Gotovo milion djece napustilo je školu od kad su eskalirali sukobi u Jemenu u martu 2015. godine čime se ukupan broj djece koji u toj zemlji ne pohađaju školu povećao na dva miliona, podatak je iz studije UNICEF-a objavljene u utorak.

Blizu tri četvrine nastavnika u javnim školama nisu dobili platu više od godinu dana čime se ozbiljno dovodi u pitanje obrazovanje dodatnih 4,5 miliona djece u toj zemlji, upozorio je UN fond za djecu (UNICEF).

"Cijela generacija djece u Jemenu suočena je mračnom budućnošću zbog ograničenog ili nepostojećeg pristupa obrazovanju", rekla je Meritxell Relano (Meriksel Relano), predstavnica UNICEF-a u Jemenu.

Prema studiji "If Not In School" (Ako nisu u školi) više od 2.500 škola ne rade, od tog broja dvije trećine su oštećene u napadima, 27 odsto je zatvoreno, a sedam odsto se koristi za vojne svrhe ili kao smještaj za raseljene. Tu se još i ne pominje rizik kroz koji prolaze djeca na putu do škole zbog borbi.

Nedostatak pristupa obrazovanju navodi djecu i porodice na opasne alternative, uključujući rani brak, dječji rad i regrutovanje djece kao boraca.

Najmanje 2.419 dece regrutovano je u borbama od marta 2015. godine. Istraživanje iz 2016. u šest jemenskih provincija pokazala je da je gotovo tri četvrtine žena bilo udato prije 18 -te godine, a gotovo polovina je bilo udato prije 15-te.

Podaci pokuazuju i da 78 Jemenaca živi u siromaštvu, 1,8 miliona djece mlađih od pet godina i 1,1 milion trudnica ili dojilja pati od teške neuhranjenosti, što je porast od 128 odsto od kraja 2014. godine.

Za šesnaest miliona Jemenaca, odnosno gotovo 8,2 miliona djece neophodna je humanitarna pomoć.

Skoro 10.000 ljudi je ubijeno od kada su regionalne snage predvođenje Saudijskom Arabijom, započele vojnu kampanju protiv domaćih pobunjenika Huta, koje podržava Iran i koji su okupirali veliku teritoriju zemlje uključujući i glavni grad Jemena Sanu.

XS
SM
MD
LG