Dostupni linkovi

Vojna vežba Hamasa u Gazi aktivirala izraelski


Jedan od izraelskih protivraketnih sistema
Jedan od izraelskih protivraketnih sistema

Izraelski protivraketni odbrambeni sistem aktivirao se nekoliko puta kasno sinoć kao rezultat pucnjave iz automatskih pušaka tokom vežbe vojnog krila Hamasa u pojasu Gaze.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se više puta u izraelskim naseljima kraj pojasa Gaze, uključujući grad Aškelon, javljaju izraelski mediji. Lokalni stanovnici su rekli da su čuli nekoliko eksplozija i potom avione kako lete.

Vojno krilo islamskog ekstremističkog Hamasa, Brigade Izadin al Kasam, organizovale su veliku vežbu u nedelju širom pojasa Gaze. Na veb sajtovima koji se identifikuju s Hamasom je objavljeno da je simuliran sukob vojnog krila s izraelskom vojskom i da je uvežbavana odbrana, a ne napad, kako je naglašeno.

Navedeno je i da je to prvi put od osnivanja Hamasa 1987. godine da je takva vežba najavljena unapred uz upozorenja da će se tokom nje širom pojasa Gaze, na obali Sredozemnog mora, čuti eksplozije i pucnjava.

Objavljene su fotografije naoružanih ljudi raspoređenih širom pojasa. U područjima bliže granici uvežbavana je odbrana od prodora izraelskih tenkova i oklopnih vozila korišćenjem modela tenkova i žive vatre.

XS
SM
MD
LG