Dostupni linkovi

Najmanje 64 žrtve u požaru ruskog tržnog centra


Veliki požar zahvatio ruski tržni centar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Ruski istražni komitet saopštio je da su izlazi za evakuaciju u slučaju požara bili blokirani, da je alarm za požar bio isključen, te da su prekršena brojna bezbednosna pravila što je uzrokovalo veliki broj mrtvih u tržnom centru.

Zvaničnici su potvrdili da su najmanje 64 osobe poginule u požaru koji je izbio u tržnom centru u sibirskom gradu Kemerovo u Rusiji, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve.

Strahuje se da bi većina žrtava mogla da budu deca, dok se više od deset njih vode kao nestala, rekli su zvaničnici.

Požar je izbio na četvrtom spratu u kompleksu Winter Cherry (Zimska višnja) u trenutku dok su mnoge žrtve bile u bioskopu.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje ljude koji skaču sa prozora kako da bi izbegli plamen.

Fotografije iz Kemerova pokazuju snimke građana koji na snegu čekaju u redu da daju krv. Snimci požara izazvali su tugu i solidarnost Rusa u zemlji i inostranstvu.

Guverner regiona Kemerovo Aman Tulejev objavio je da će porodice stradalih dobiti isplate od milion rublji (17.500 dolara) kao kompenzaciju za izgubljenog člana porodice. Premijer Dmitrij Medvedev je naložio ministrici zdravlja da organizuje neophodnu pomoć i za povređene.

Vatra koja je ugašena posle nekoliko časova zahvatila je površinu od oko 1.500 metara kvadratnih. Oko 120 ljudi je evakuisano.

Tržni centar koji je otvoren 2013. godine ima bioskopske dvorane, mali zoološki vrt, centar za decu i kuglanje, navela je agencija Tass.

Nepažnja, smanjene troškova, korupcija i nepoštovanje bezbednosnih mera najčešći su uzroci čestih požara u kojima stradaju ruski građani. Broj požara i smrtnih slučajeva u Rusiji je veoma visok.

Prema podacima Međunarodne asocijacije za požare i spasilačke službe, od 2014. do danas u Rusiji je od požara stradalo 10.068 ljudi.

XS
SM
MD
LG