Dostupni linkovi

U Zagrebu prosvjed protiv Istanbulske konvencije


Desetak tisuća prosvjednika je u središtu Zagreba danas tražilo da Hrvatski sabor ne ratificira Istanbulsku konvenciju o nasilju u obitelji i nad ženama, jer tvrde da se njom hrvatskoj javnosti nameće „rodna ideologija“. Ako Sabor ipak ratificira konvenciju, oni najavljuju raspisivanje referenduma.

„Istanbulska konvencija nedemokratski, nepošteno i na mala vrata, skrivajući se iza žrtava zlostavljanja, u hrvatsko obrazovanja i zakone uvodi rodnu ideologiju, kazala je Marija Lukačin, koja se predstavila kao poduzetnica i majka šestero djece. „Konvencija prisiljava cijelo hrvatsko društvo da pod prijetnjom optužbi za diskriminaciju ispovijeda rodnu teoriju kao obveznu istinu,“ dodala je.

Zagovornici ratifikacije Istanbulske konvencije organizirali su prigodni kontraprosvjed, a dvadesetak aktivistica i aktivistica koji su nosili transparent „Za rodnu ravnopravnost“ bili su izloženi vrijeđanju, koje je zaustavila policija.

Prosvjed su organizirale klerikalne udruge uz snažnu potporu Katoličke crkve, a sudionici su dovoženi autobusima - često besplatno - iz svih dijelova Hrvatske.

Dok policija kaže kako je na prosvjedu sudjelovalo ukupno 5.000 ljudi, klerikalne udruge kažu kako ih je bilo 70.000. Većina medija izvještava o brojci do 10.000 sudionika.

XS
SM
MD
LG