Dostupni linkovi

Sastanak zvaničnika Severne i Južne Koreje naredne nedelje


Severna i Južna Koreja postigle su dogovor da sastanak na visokom nivou bude održan u četvrtak, 29. marta, u okviru priprema za samit severnokorejskog vođe Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina u aprilu, saopštio je danas Seul, prenosi Beta.

Cilj samita lidera Severne i Južne Koreje je unapređenje odnosa i rešenje situacije na Korejskom poluostrvu povodom nuklearnog programa Pjongjanga.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-Gjon će predvoditi delegaciju Seula na sastanku 29. marta u pograničnom selu Panmundžom, gde će zvaničnici razgovarati o predstojećem samitu, saopštilo je Ministarstvo za ujedinjenje.

Delegaciju Severne Koreje će predvoditi Ri Son Gvon, severnokorejski poverenik za unutarkorejska pitanja.

Seul je 10. februara saopštio da je Kim Džong Un pozvao predsednika Južne Koreje na samit, a da je poziv prenela sestra lidera Severne Koreje, Kim Jo Džong.

Sestra severnokorejskog vođe je 9. februara stigla u Južnu Koreju na svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara, kao prva iz vladajuće dinastije severa koja je došla na jug od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Lideri dve Koreje razgovarali su u svega dva navrata posle Korejskog rata.

XS
SM
MD
LG