Dostupni linkovi

Tramp potpisao budžet uprkos pretnji vetom


Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je zakon o budžetu u vrednosti od 1,3 hiljada milijardi dolara, koji je usvojio američki Senat, i tako izbegao blokiranje rada administracije nekoliko sati pre isticanja roka.

On je istakao da je "veoma razočaran" paketom koji je usvojio Kongres i na svom nalogu na "Tviteru" prethodno je napisao da je razmatrao opciju da blokira predlog budžeta, zbog nedostatka sredstava za finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom, kao i zbog toga što 800.000 imigranata iz migrantskog programa DACA, takozvanih "Sanjara", nisu ni pomenuti u zakonu.

"Od programa DACA su odstupile demokrate. Vrlo nepošteno sa njihove strane! Zid na granici je očajnički potreban", napisao je Tramp.

Tramp je na konferenciji za novinare u Vašingtonu rekao da su nedavni rezovi u budžetu ugrozili Ameriku i da je potpisivanje zakona o budžetu bilo stvar nacionalne bezbednosti i naglasio da "nikada više neće potpisati tako 'smešan' zakon".

On je rekao da je potpisao zakon da bi obezbedio potreban novac za vojsku.

"Moja najveća briga je da osiguram da je Amerika bezbedna", rekao je on i dodao da je potpisao taj zakon kao "pitanje nacionalne bezbednosti".

On je pohvalio to povećanje rekavši da je najveće u istoriji zemlje i da će američka vojska biti "daleko superiornija od bilo koje vojske na svetu".

Američki predsednik je dodao da će novac iz budžeta za vojsku biti potrošen na protivraketne sisteme odbrane, koji su "veoma važni".

Senat je noćas izglasao predlog o budžetskoj potrošnji od 1.300 milijardi dolara koji obezbedjuje potrošnju do kraja fiskalne godine u septembru.

XS
SM
MD
LG