Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti u Slovačkoj


Ni nova vlada, bez dugogodišnjeg premijera Roberta Fica i ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, nije umirila ogročenje Slovaka povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove krajem februara.

Desetine hiljada Slovaka ponovo je danas izašlo na ulice Bratislave i 30 gradova širom Slovačke protestujući protiv arogancije vlasti i korupcije u zemlji i tražeći vanredne parlamentarne izbore.

U Bratislavi, koja je jedina zvanično otkazala protest Za pristojnu Slovačku, u tihom pohodu centrom grada, koji su, kao zamenu za dosadašnje mitinge, danas organizovali slovački studenti, prošlo je, prema procenama slovačkog "Denjika N", oko 25.000 ljudi.

Iako su studenti molili da se prođe Bratislavom ćutke, bez transparenata osim jedinog crnog na čelu povorke sa parolom protesta "Nije nam svejedno", Slovaci su ipak doneli i druge transparente, a deo mase je nakon završetka pohoda došao pred zgradu parlamenta da glasno zahteva vanredne izbore.

"Gašpar (šef policije) dole", "Ovu vladu nećemo", "Vanredni izbori", "Nije nam dovoljno", "Dosta je bilo SMER-a (vladajuće stranke)", skandirali su demonstranti pred parlamentom koji obezbeđuje jak kordon policajaca.

U parlamentu je danas novopostavljeni slovački premijer, potpredsednik SMER-a, Peter Pelegrini, nakon iznuđene ostavke premijera Roberta Fica, zatražio od poslanika poverenje za svoju vladu iste koalicije tri stranke, ali sa promenjenom trećinom ministara.

Organizatori protesta u Bratislavi, koji su iz petka u petak od ubistva Kucijaka izvodili na Trg Slovačkog narodnog ustanka preko 50.000 ljudi, najviše od Plišane revolucije, jedini su u Slovačkoj odustali od daljih protesta u želji da pokažu da poštuju Ustav i to što nema dovojno glasova u parlamentu za vanredne izbore.

Novoj Pelegrinijevoj vladi i novim ministrima unutrašnjih poslova i pravde želeli su tako da daju šansu da se krene u nezavisnu istragu ubistva Kucijaka i njegove verenice, formira međunarodni istražni tim, kako je obećano, i da se istraži korupcija u državnoj upravi i među funkcionerima SMER-a, kao i infilitracija italijanske mafije u najviše krugove vladajuće stranke, o čemu je pisao ubijeni novinar.

U drugim gradovima Slovačke, sve do Košica na samom istoku zemlje gde su takođe tri petka za redom izlazile na proteste hiljade Slovaka, demonstracije su danas nastavljene uz slabiji odziv i uz argument da ove promene nisu dovoljne, jer se premijer Fico nije povukao sa čela stranke, a zahtevaju, kao u Košicama, da ime novog ministra unutrašnjih poslova ne bude povezano sa SMER-om i da cela javnost u njega ima poverenje.

U mestu Mihalovce na istoku Slovačke protest su organizovali zemljoradnici na traktorima sa transparentima "vratite nam našu zemlju" koji su došli da zahtevaju da se spreči korupcija, zloupotreba evrodotacija i arogancija italijanskih preduzenika u poljoprivredi u njihovom regionu a žale se na pretnje političara uključenih u agrobiznis i ravnodušnost policije i medija.

Upravo u mestu Mihalovce i šire na istoku Slovačke Kucijak je pre ubistva tragao za mahinacijama u evropskim dotacijama preduzećima Italijana iz kalabrijske mafije Ndrangeta, među njima i Antonina Vadale, uhapšenog u martu po zahtevu italijanskih sudova zbog šverca kokaina, čija je bivša ljubavnica i poslovni partner Marija Troškova postala sekretarica bivšeg premijera Roberta Fica.

XS
SM
MD
LG