Dostupni linkovi

Liderka katalonske levice: Odlazim u izgnanstvo


Generalna sekretarka Katalonske republikanske levice (ERC) Marta Rovira najavila je danas da odlazi "u izgnanstvo", nakon što je Vrhovni sud Španije optužio 13 separatističkih političara za pokušaj pobune, povodom proglašavanja nezavisnosti te pokrajine od Španije.

"Danas preuzimam težak put - put izgnanstva. Neka dugo žive sloboda, pravda, bratstvo, jedinstvo. Živela Republika Katalonija", navela je Marta Rovira u otvorenom pismu javnosti.

Dodala je da ne može da sakrije duboku tugu koju oseća kada napušta toliko ljudi koje voli i sa kojima se zajedno borila za društvene promene.

"Osećam tugu, ali bilo bi mnogo tužnije živeti u tišini. Osećati da je moja sloboda izražavanja bila cenzurisana od strane sudova koji zastrašuju i stalno primenjuju političke kriterijume. Svakoga dana, svakoga sata osećala sam da mi je sloboda ograničena zbog arbitrarnih sudskih presuda. Tokom poslednjih nekoliko nedelja živim u unutrašnjem zatvoru", navela je Marta Rovira.

Dodala je da će izgnanstvo biti težak put, ali je ocenila da je to jedini način da povrati svoj politički glas.

"To je jedini način na koji se mogu suprotstaviti vladi koja proganja sve koji se zalažu za promene, koja gazi vladavinu prava i građanske slobode, kako bi postigla svoje političke ciljeve. Imam ćerku, Agnes. Svaka majka zna koliko je volim. I koliko jako osećam da joj moram dati sve što joj mogu dati. Izgnanstvo će mi dozvoliti da joj budem majka, a to zaslužuje. Puno", poručila je Marta Roviro.

Najavila je da će nastaviti da radi kao generalna sekretarka ERC-a, "partije koju voli, koja je sve dala zemlji i koja još ima mnogo više da pruži".

Vrhovni sud Španije je optužio 13 separatističkih političara za pokušaj pobune i proglašavanje nezavisnosti te pokrajine od Španije, a među optuženima je i Marta Rovira.

Kazne za pobunu u Španiji, prema zakonima te zemlje, mogu biti i do 30 godina zatvora.

Katalonski zagovornik nezavisnosti Žordi Turul nije u četvrtak izglasan za predsednika Vlade Katalonije, nakon što su odbili da ga podrže i poslanici iz antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.

U subotu će biti održan drugi krug glasanja, a ako ni onda Turul ne bude izabran, nastaviće se politička neizvesnost u toj španskoj pokrajini.

XS
SM
MD
LG