Dostupni linkovi

Prihvaćena ostavka peruanskog predsednika


Predsednik Perua Pedro Pablo Kučinski
Predsednik Perua Pedro Pablo Kučinski

Peruanski parlament je danas prihvatio ostavku predsednika države Pedra Pabla Kučinskog.

Tako je otvoren put za imenovanje potpredsednika Martina Viskare za šefa države. Viskara, dosadašnji potpredsednik Perua i ambasador u Kanadi, toplo je dočekan na aerodromu noćas posle ponoći, u vreme kad je zemlja suočena s jednim od politički najturbulentnijih perioda u nedavnoj istoriji, navodi Asošiejted pres.

Nastojanja da se smeni nepopularni predsednik Kučinski dostigla su vrhunac ove nedelje, kada su se pojavili tajno snimljeni video klipovi na kojima se vidi kako saveznici Kučinskog navodno pokušavaju da podmite opozicionog poslanika kako bi sprečio smenjivanje predsednika.

Kučinski je u sredu podneo ostavku Kongresu, navodeći da nema mogućnost da vodi zemlju usled nemilosrdnih napada političkih protivnika.

On je tako preduhitrio parlament koji je trebalo da glasa o pokretanju procedure njegovog opoziva zbog veza s brazilskim konglomeratom BTP Odebreht koji je u centru korupcionaškog skandala.

Kučinski je prvi predsednik jedne latinoameričke zemlje koji je podneo ostavku zbog afere Odebreht.

Odebreht je priznao da je dao gotovo 800 miliona dolara mita zvaničnicima širom Latinske Amerike, a od toga 29 miliona dolara u Peruu.

Istraga peruanske opozicije pokazala je da je taj brazilski konglomerat pre deset godina uplatio 782.000 dolara na račun privatne konsultantske firme Kučinskog, kada je bio ministar.

XS
SM
MD
LG