Dostupni linkovi

Devet Iranaca optuženo za hakerske napade u SAD


Devet Iranaca optuženi su za hakerske napade uz podršku Teherana s ciljem da se ukradu osjetljive informacije od stotine univerziteta, privatnih kompanija i vladinih službi, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Oni su optuženi da su radili u ime iranske Revolucionarne garde kako bi došli do velike količine naučnih podataka sa stotina univerziteta u SAD i drugim zemljama, kao i emejl naloga zaposlenih u vladinim službama i privatnim agencijama.

Sjedinjene Države nametnule su zbog toga sankcije ovim osobama, te još jednoj osobi protiv koje nije podignuta optužnica, a sanckije su uvedene i protiv kompanije Mabna institut, koja je, tvrde američke vlasti, barem od 2013. imala ugovor s iranskom vladom da izvodi hakerske napade.

"Danas ne samo da smo javno identifikovali strane hakere koji su izveli te maliciozne sajber upade, već smo poslali snažnu poruku njihovim pomagačima, Vladi Islamske Republike Irana: vaša dela nisu prošla neprimećeno", naveo je u saopštenju direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej.

Mabna institut optužen je za krađu 31 tetrabajta "vrijednog intelektualnog vlasništva i podataka". Ministarstvo pravde navodi da je ova firma hakirala 320 univerziteta širom svijeta, desetke kompanija i dijelove američke vlade.

Dvoje osnivača Mabna instituta su među sankcionisanima i njihova imovina predmet je američke zapljene.

Optuženi vjerovatno nikad neće biti procesuirani u američkim sudnicama, pošto SAD nemaju sporazum o ekstradiciji s Iranom.

XS
SM
MD
LG