Dostupni linkovi

Makron: Trovanje Skripalja napad na suverenitet EU


Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas u Briselu da je trovanje nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, "kršenje evropskog suvereniteta".

"Smatramo taj napad ozbiljnim izazovom za našu bezbednost i kršenjem evropskog suvereniteta. Sve zemlje članice su izrazile punu solidarnost s britanskim saveznikom", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Makron se juče sastao s Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej na marginama samita EU.

"Svi su se složili s britanskom procenom da nema drugog racionalnog objašnjenja osim odgovornosti Rusije", izjavio je Makron.

Prema njegovim rečima, trovanje na britanskom tlu "traži usklađen i odlučni odgovor EU i država članica" i "više država, među kojima Nemačka i Francuska, brzo će preduzeti koordinisane mere".

Članice EU su danas najavile da bi narednih dana mogle preduzeti mere protiv Rusije, poput proterivanja diplomata.

Litvanija, Irska, Češka i Danska su među članicama EU koje su saopštile da su spremne da preduzmu dodatne mere, pošto je EU juče dala podršku Velikoj Britaniji i odlučila da pozove svog ambasadora u Rusiji na konsultacije.

Makron je rekao da će mere članica EU koje će biti uvedene narednih dana biti "koordinisane rekacije članica" i da neće "nužno" biti iste za sve. Kao rok za mere Makron je označio ponedeljak.

London je proterao 23 ruskih diplomata, označenih kao "nedeklarisani" obaveštajci, i najavio da nijedan član vlade neće ići na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji ove godine.

Skripalj i njegova ćerka su 4. marta pronađeni u nesvesti u engleskom gradu Solsberiju, a London je za njihovo trovanje okrivio Rusiju. Moskva odbacuje ove optužbe.

XS
SM
MD
LG