Dostupni linkovi

Britanski sudija odobrio uzimanje uzorka krvi od Skripalja


Britanski sudija odobrio je danas uzimanje uzorka krvi od bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, i ti uzorci će biti poslati stručnjacima Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Uzimajući u obzir nemogućnost donošenja odluka o aferi Sergeja i Julije Skripalj, koji su otrovani 4. marta u Solzberiju, sudija Vilijams je ocenio da je u skladu sa zakonom uzimanje uzoraka krvi kako bi stručnjaci mogli da sprovedu svoje analize o supstanci koja je korišćena za trovanje, navela je britanska vlada.

Bivši agent i njegova ćerka i dalje se nalaze u kritičnom stanju a sumnja se da su otrovani nervnim agensom tipa "novičok".

To je verovatno je umanjio njihove mentalne sposobnosti i nije jasno da li će se oporaviti, rekao je sudija Dejvid Vilijams.

"Tačne dugoročne posledice po njihovo zdravlje nakon izlaganja nervnom agensu i dalje su nejasne, iako medicinski testovi ukazuju da je moguće da su njihove mentalne sposobnosti pogođene, ali nije poznato u kom obimu i do kog stepena“, rekao je sudija.

Neidentifikovani konsultant, koji leči oca i kćerku, rekao je da su oboje pod jakim sedativima, ne mogu da komuniciraju i da nije moguće sada reći kada i u kojoj meri će im se vratiti mentalne sposobnosti, prenosi Rojters.

Konsultant je dodao da su i otac i ćerka u fizički stabilnom stanju.

Britanske vlasti optužile su Rusiju da je odgovorna za to trovanje, što su vlasti u Moskvi demantovale.

XS
SM
MD
LG