Dostupni linkovi

Izraelske snage ubili dva pripadnika Hamasa


Lideri Hamasa
Lideri Hamasa

Dva pripadnika snaga bezbednosti Hamasa ubijena su danas u pojasu Gaze u akciji hapšenja osumnjičenih za nedavnu eksploziju bombe na putu kojim je prolazio konvoj vozila s palestinskim premijerom Ramijem Hamdalahom, saopštio je visoki zvaničnik te islamske ekstremističke organizacije Salah al-Bardavil.

Uhapšeni su jedan osumnjičeni za taj incident i dva njegova saučesnika, a dva pripadnika bezbednosnih snaga su ubijena, preneo je Frans pres.

Naknadno je Ministarstvo unutršanjih poslova u Gazi saopštilo da su ranama podlegli glavni osumnjičeni i jedan saučesnik.

U Nuseiratu, u centralnom delu pojasa Gaze, došlo je do razmene vatre dok su pripadnici bezbednosnih snaga Hamasa tražili osumnjičenog za napad na premijera. Desetine prepreka na putu je postavljeno širom te palestinske teritorije, naveo je dopisnik.

Palestinski premijer koji je u Gazu doputovao s druge palestinske teritorije, Zapadne obale, nije ranjen u napadu na svoj konvoj 13. marta. Palestinski zvaničnici opisali su eksploziju kao pokušaj ubistva.

U ponedeljak je palestinski predsednik, vođa rivalskog sekularnog Fataha Mahmud Abas, optužio Hamas za direktnu umešanost u eksploziju, najavivši sankcije protiv te organizacije.

U sredu je Hamas objavio ime glavnog osumnjičenog za napad za koji niko nije preuzeo odgovornost. Bezbednosni izvori u Gazi su rekli da su radikalni salafisti podmetnli bombu.

Hamas vlada pojasom Gaze od sredine 2007. godine, kada je silom pobedio snage lojalne Fatahu. Abasova Palestinska uprava u kojoj dominara Fatah vlada Zapadnom obalom.

Svi dosadašanji pokušaji pomirenja nisu urodili plodom. Iako je u oktobru Hamas pristao da Palestinskoj upravi preda bar civilnu vlast u Gazi, pregovori o narednim koracima nisu usledili.

Otkako vlada Gazom, Hamas je tri puta ratovao protiv Izraela, a poslednji put u leto 2014. godine. Od tada je uglavnom poštovan prekid vatre, ali su ga narušavale radikalne islamske organizacije, ispaljujući projektile na Izrael koji smatra Hamas odgovornim za svo nasilje koje potiče iz pojasa Gaze.

Demonstracije i neredi na granici s Izraelom su međutim ponovo učestali otkako je predsednik SAD Donald Tramp 6. decembra proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela.

XS
SM
MD
LG