Dostupni linkovi

Britanski ministar: Obećanje Zakerberga nije dovoljno


Mark Zakerberg

Britanski ministar kulture Met Hakok izjavio je danas da obećanje vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga da će promeniti tu društvenu mrežu posle skandala povezanog sa britanskom firmom Kembridž analitika nije dovoljno.

Hakok je rekao da parlament i društvo treba da donesu pravila o privatnosti i inovacijama, a ne jedna kompanija, prenosi Beta pozivajući se na AP.

"Velike kompanije moraju da poštuju zakone i mi pooštrovamo zakon", dodao je on.

Zakerberg je prekinuo dugo ćutanje, izrazio žaljenje i priznao greške posle višednevne polemike oko nedozvoljene upotrebe ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže. On je ukazao na korake za zaštitu ličnih podataka korisnika i dodao da kompanije imaju odgovornost da reaguju.

On je obećao i da će ograničiti pristup ličnim podacima aplikacijama treće strane, kao ona koja je upotrebljena u skandalu koji je potresao tu društvenu mrežu, i da će te aplikacije podrobno proveravati. Takođe je obećao da će obavestiti sve korisnike čiji podaci su mogli da budu upotrebljeni bez njihovog odobrenja.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa. Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan.

Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Advokatske kancelarije u Americi objavile su da su podnele grupne tužbe u ime građana i akcionara Fejsbuka, a pokrenuta je kampanja da korisnici treba da prestanu da koriste Fejsbuk (#deletefacebook).

XS
SM
MD
LG